top of page
Sphere on Spiral Stairs
  • Writer's pictureVali Lancea

Framantarea traumatica a unei iluzii

Camera intunecata mirosea a vechi. Ordonata ca de o batrana mirosea usor a naftalina si a praf. Gata sa se intample, abuzul ademenea demoni care zambeau in umbrele camerei. O realitate alternativa spunea o poveste de amor invelita in foi subtiri de minciuna. Scena aceasta care nu se intamplase decat in mintea lui se derula activ ca o intamplare reala. Inima crestea ritmul. Intre tample, intamplarile recompuse din cuvinte vagi generau un teatru traumatic. Intamplarile din sceneta dureau activ, stomacul sa strangea si ardea. Inima o luase razna, inghitea in gol. Un film mulat pe traume vechi forta imaginatia spre o durere si mai serioasa; membrele paralizate si ochii arzand descriau o neputinta absurda si nedreapta. Intrebarile adevarate ramaneau numai cele despre utilitatea unei asemenea fantezii oribile. Care era rana descoperita care urla din adancurile fiintei lui? Aceeasi durere mai simtise in trecut. Nu-si amintea cand, insa stia ca a mai simtit-o. Daca ar fi putut asocia intamplarea din trecut cu fantezia ar putea sa o domoleasca. Mai facuse asta in trecut. Acum numai realitatea alternativa parea ca mai domoleste durerea. Isi imagina un bucatar diabolic care combina trauma cu iubirea si cu durerea facand un elixir extrem de potent. Folosea suferinta ca pe o magie a iubirii, o esenta a naturii. Nici ratiunea, nici filozofia nu erau adversari pentru acest elixir. Cand gustase din el parea dulce, lumea parea mai calda si mai tolerabila, acum isi simtea organele putrezite luand-o razna, gata de colaps.

Gandurile aveau nevoie de cenzura, o cenzura bazata pe bunastare. Numai pe bunastare si nu pe vreun adevar. Dupa o viata de cautat adevarul aceasta cenzura parea ultima tradare a ratiunii, insa parea si ultimul leac al durerii insuportabile de zi cu zi.

Dualitatea sentimentelor si frecventa schimbarii polaritatii facea totul un calvar.

Chinul rezolvarii acestei probleme serioase punea in ceata si in intuneric camera, naftalina, praful, potentialul abuz si amorul invelit in foi subtiri de minciuna.


3 views0 comments
bottom of page